Egenskaper hos en bra diskmaskin

Sponsrade länkar

De som står i begrepp att köpa en billig bruksdiskmaskin kan inte räkna med att maskinen är bra på alla punkter. Basmaskiner kan t.ex. ha en bra diskeffekt men medelmåttig sköljeffekt.

Ren disk i maskin
En bra diskmaskin bör i första hand diska rent. Huruvida maskinen rymmer 13 eller 15 kuvert är i sammanhanget mindre intressant.

Sponsrade länkar

En bra diskmaskin kännetecknas av att den diskar snabbt, torkar effektivt och diskar och sköljer på bästa tänkbara sätt. Likaså ska diskmaskinen vara hänsynsfull mot miljön och plånboken. Ett diskprogram ska inte dra mer än knappt 1 kWh, vilket innebär att priset för en omgång ren disk landar runt en krona. Tänk även på att disktiden är av vikt för medelhushållet; en bra diskmaskin fullföljer ett standardprogram inom två timmar. Ett ekonomiprogram tar däremot lite längre tid, beroende på att en mindre vattenmängd står till förfogande och därmed måste cirkulera längre i maskinen. Ett standardprogram drar mellan tio och femton liter vatten, medan ett ekonomiprogram kan klara sig med halva mängden.

Ljudnivån av vikt i öppna hem

I moderna hem – med få ljudisolerande väggar och stora öppna ytor – är diskmaskinens ljudvolym viktig för trivseln. En normal diskmaskin låter sällan mer än 50 dB. Men tänk på att den av tillverkaren angivna ljudnivån förutsätter att maskinen vibrerar minimalt. En dåligt förankrad – eller fristående – diskmaskin vibrerar desto mera och ger därmed ifrån sig mer oväsen än en maskin som är väl inbyggd. Ljudnivån bör vara en avgörande faktor vid valet av modell – i synnerhet för dem som bor i bostäder med integrerade kök och vardagsrum.

Varierande sköljförmåga för plastföremål

Smutsig disk i maskin
En bra diskmaskin ska ha samma diskeffekt oavsett om den körs full eller halvtom. Diskresultatet på denna bild kan inte betecknas som acceptabelt.

Ytterst få diskmaskinstillverkare klarar av att tillverka maskiner som torkar plastföremål på ett fullgott sätt. Den angivna torkeffekten baserar sig således på torkning av glas och porslin, som torkar snabbare och enklare än tallrikar och skålar av plastmaterial.