Enkla golvdiskmaskiner billigast i inköp

Sponsrade länkar

Den billigaste nya diskmaskinen kostar runt 2000 kronor och kan mycket väl vara framtagen av en känd tillverkare såsom Siemens eller Bosch.

Billig vit golvdiskmaskin
Billiga diskmaskiner har oftast enkla vita plasthöljen med en design som varit oförändrad de senaste årtiondena. De billigaste diskmaskinerna är enkla golvmodeller med en bredd på 60 centimeter – precis som maskinen på bilden.

Sponsrade länkar

I debatten om billiga diskmaskiner hänvisar man oftast till den diskmaskinsmodell som har det lägsta inköpspriset. Som konsument bör man dock också tänka på att vatten- och energiförbrukning höjer priset per disk samt att en dyr diskmaskin kan hålla längre än en billig dito. På så sätt blir inköpspriset – utslaget på antalet möjliga diskningar – rent av lägre hos en dyr diskmaskin än hos en billig.

Golvdiskmaskiner billigast

De billigaste diskmaskinerna återfinns bland golvmodeller med en standardbredd på 60 centimeter. Enkla modeller med en handfull diskprogram – men oftast utan ekonomiprogram – kostar i skrivande stund från ca 2000 kronor på stormarknader såsom Media Markt och Elgiganten. De smalare golvdiskmaskinerna, med en bredd på 45 centimeter, är aldrig lika billiga; helt enkelt av den enkla anledningen att de inte är lika efterfrågade och således inte massproduceras i samma skala som de femton centimeter bredare modellerna. Som spekulant på riktigt billiga diskmaskiner bör man följaktligen tänka på dessa fallgropar:

  • Billiga diskmaskiner har sämre energimärkning än dyrare dito, vilket inte nödvändigtvis beror på att de diskar sämre utan istället kan kopplas till att de saknar ekonomiprogram (tillverkarna väljer själva vilket program som ska energimärkas – då blir ekonomiprogrammet föga förvånande det naturliga valet).
  • Den som köper sin diskmaskin online, där inköpspriserna i allmänhet är lägre, bör även räkna in fraktkostnaden i priset. Tänk på att de prisjämförande sajterna exkluderar fraktkostnaden från priset, vilket gör att återförsäljaren kan få priset att framstå som lågt genom att ta extra bra betalt för frakten.
  • Även s.k. bänkdiskmaskiner kan ibland köpas för under 2000 kronor. Tänk dock på att dessa är förbundna med en rad nackdelar såsom sämre torkeffekt och mindre diskutrymme.