Bordsdiskmaskin – en lösning för små kök

Sponsrade länkar

I mindre lägenheter och studentboenden är s.k. bordsdiskmaskiner – som placeras på bänkskivan i köket – en vanlig syn.

Rostfri bänkdiskmaskin
Snygg bordsdiskmaskin designad i rostfritt stål.

Sponsrade länkar

Beteckningen bordsdiskmaskin och bänkdiskmaskin används parallellt; ofta beroende på var diskmaskinen placerats. Majoriteten av dem som äger en bordsdiskmaskin väljer att placera den på bänkskivan i köket – på så sätt kan den enkelt anslutas till ett jordat eluttag samt till vatten- och avloppsnätet vid diskbänken. En liten del av diskmaskinsköparna väljer istället att placera maskinen på ett separat bord, vilket inte är att rekommendera då denna installationsvariant är förbunden med längre röranslutningar.

Priser på bordsdiskmaskiner

En bordsdiskmaskin kostar i regel mellan 2000 och 4000 kronor beroende på tillverkare och parametrar. Tänk dock på att det inte finns några yttre standardmått för små diskmaskiner – samt att de förknippas med en något högre ljudnivå än inbyggda golvmodeller. Invändigt är de naturligtvis mindre, men inte så små som man kan tyckas tro – många bänkdiskmaskiner slukar de facto uppemot tio standardkuvert. Denna typ av diskmaskin är ofta en nödlösning för mindre kök och utrymmen som inte rymmer en större modell, däribland:

  • Lägenheter med pentry, t.ex. studentbostäder.
  • Fritidshus och sommarstugor med små kök.
  • Husbilar och husvagnar, liksom båtar. Tänk dock på att bänkdiskmaskinerna måste anslutas till 230V-uttag, då spänningen från bilbatteriet inte är tillräcklig för att värmeelementet ska kunna köras på full effekt.

Till fördelarna med denna typ av diskmaskiner hör emellertid den snabba disktiden – en vanlig bordsdiskmaskin diskar färdigt en diskomgång på ca 30 minuter.