Diskmaskinsrengöring – tips och rådgivning

Sponsrade länkar

Missfärgningar på glas och porslin – i kombination med sämre diskresultat på grovt nersmutsade tallrikar och kärl – utgör en första indikation på ett akut rengöringsbehov. Nedan redogörs för några enkla knep om diskmaskinsrengöring.

Filter och spolarm
Regelbunden rengöring av spolarmar och diskmaskinsfilter bevarar diskmaskinens diskeffekt.

Sponsrade länkar

Efter några månaders effektiv användning kan kalk- och fettavlagringar inne i diskmaskinen resultera i ett märkbart försämrat diskresultat – särskilt för dem som har hårt vatten. I somliga fall kan stora järnmängder i vattnet leda till rostfärgade avlagringar på glas och ljust porslin. I välsorterade livsmedelsbutiker kan man köpa särskilda rengöringsmedel för att avlägsna fett- och kalkrester. Men det finns även billigare alternativ, varav följande är särskilt effektiva:

  • Ättika, som placeras i diskmaskinens bottenparti – alternativt i ett glas i den övre korgen – innan maskinen körs tom.
  • Citronsyra, som kan köpas billigt i stormarknadens kryddavdelning. Citronsyran placeras i diskmedelsfacket – använd omkring två matskedar.

Löpande diskmaskinsrengöring

Löpande rengöring av filter och spolararmar kan betecknas som förebyggande åtgärder som bidrar till att den ursprungliga diskeffekten inte försämras efter bara några månader. Spolararmarna bör t.ex. plockas loss regelbundet och sköljas under rinnande kranvatten. På så sätt avlägsnas matrester som annars bromsar vattenflödet. Filteranordningen bör också regelbundet plockas bort och diskas för hand. Generellt räcker det att diska filtret med diskborste och vanligt diskmedel. I de fall filtret är täckt med små fettpartiklar, som inte kan avlägsnas med hjälp av diskmedel, bör man placera tillbaka filtret i diskmaskinen och komplettera med en tom diskning med citronsyra i diskmedelsfacket.