Reservdelar till diskmaskin

Sponsrade länkar

Den genomsnittliga livslängden hos en diskmaskin uppgår till omkring fem år. Därefter är det sällan lönsamt att byta ut gamla slitdelar – inte minst för ekonomins skull.

Diskmaskinskorg
Diskställsliknande underkorg för diskmaskiner. Modellens plana yta möjliggör uppstapling av olika porslinstyper i riklig mängd.

Sponsrade länkar

Den som köper en billig diskmaskin kan i genomsnitt förvänta sig att maskinen håller i en handfull år. Därefter är det sällan lönsamt att investera i reservdelar. På diskmaskinsfronten hinner det nämligen hända mycket inom loppet av fem år – en splitterny maskin är betydligt energisnålare än motsvarande maskin med fem år på nacken. Bättre att köpa en ny, med andra ord. Den som däremot har satsat pengar på en dyr diskmaskin – t.ex. från Miele – kan däremot ha glädje av att investera i maskinen i händelse av att den skulle gå sönder i ett tidigt skede.

Hobbyreparationer för den händige

Bestickkorg till diskmaskin
En del reservdelar, däribland bestickkorgar, är universella – tillgången på märkesneutrala delar är självfallet bättre än på märkesspecifika dito.

Ur ren lönsamhetssynpunkt lönar det sig således sällan att anlita en VVS-montör, som byter ut exempelvis vattenpumpen eller kondensatorn. Arbetskostnaderna skenar lätt i höjden, vilket gör det billigare att köpa en ny maskin direkt. För den händige – som själv är kapabel att byta reservdelar – kan emellertid följande nätbutiker rekommenderas:

  • Nettoparts.se – nätbutik med stort utbud av reservdelar även till ovanliga varumärken såsom Beko, Gram och Gorenje.
  • Vitavaror.se – nätbutik innehållande reservdelar till en rad olika vitvaror. Begränsat utbud av slitdelar till diskmaskiner, men i gengäld låga priser och snabb leverans.
  • Spareshop.eu – reservdelar och komponenter till en rad modeller. Jämförelsevis hög prisnivå med priser angivna i utländsk valuta.

I händelse av att diskmaskinen skulle gå sönder under garantitiden – och felet inte bedöms vara självvållat – ansvarar återförsäljaren för reparationen. Tänk dock på att okända märken och modeller kräver en längre reparationstid, då leveransen av reservdelarna ofta tar lång tid i anspråk.

Köp reservdelar på nätet och utför reparationen själv – annars skenar priset iväg.