Laga diskmaskin på egen hand

Sponsrade länkar

Inte alla förmår på egen hand byta ut en termostat eller ett värmeelement. Men man kan alltid reparera bestickkorgen eller byta ut isoleringen mellan bänkskiva och diskmaskinens ovansida.

Underhåll av diskmaskin
En lekman kan med fördel utföra enklare reparationer och underhåll på diskmaskiner.

Sponsrade länkar

Den genomsnittlige diskmaskinsägaren klarar sällan av att genomföra svårare diskmaskinsreparationer såsom termostatbyten och byten av värmeelement. Men var och en bör klara av att laga enklare skador och defekter av sådan karaktär som väsentligt försämrar diskeffekten. Några tips på hur man kan avhjälpa enklare fel:

  • Många upplever hål i bestickkorgen som ett enormt störningsmoment. Inte minst när bestick ofrivilligt ramlar igenom korgen och hamnar under spolarmen. Ett hål i en bestickkorg kan enkelt repareras genom att man klipper till en gammal flugsmälla, som man sedan klistrar fast med vattentåligt klister.
  • De avkalkningsmedel som återfinns i matbutikerna är inte alltid tillräckligt effektiva. Kalka istället av diskmaskinen med citronsyra eller askorbinsyra. Ättika fungerar också, men då får man räkna med att lukten stannar kvar i maskinen ett tag. Butikernas avkalkningsmedel bidrar emellertid till att diskmaskinen doftar gott.
  • Rensa regelbundet avloppsrör, vattensäck och vattenregulator. Inget avkalkningsmedel förmår ta bort slam och matrester från dessa utrymmen.

Byt isolering vid fuktangrepp

Ibland händer det att fukt och mögel letar sig upp i det vanligtvis isolerade utrymmet mellan bänkskiva och diskmaskin. I äldre hus, med mössangrepp i köket, händer det inte sällan att mössen äter upp isoleringen, vilket leder till högre energiförbrukning. Oavsett incidentens karaktär måste isoleringen bytas ut. Att byta isolering är enkelt; dra ut diskmaskinen, rengör såväl diskmaskinens ovansida som bänkskivans undersida med våt trasa och lägg därefter på ett nytt lager isolering. Kontrollera isoleringens kvalitet åtminstone två gånger om året.