Liten diskmaskin

Sponsrade länkar

Små diskmaskiner kan delas in i två undergrupper; smala golvdiskmaskiner och fristående bänkdiskmaskiner. Båda maskintyperna kan kopplas till specifika fördelar och nackdelar.

Liten golvdiskmaskin
Smal golvdiskmaskin optimerar utrymmet på bredden. Bortsett från bredden är de smala diskmaskinernas yttermått desamma som hos bredare golvdiskmaskiner.

Sponsrade länkar

Alla diskmaskinstyper som i måtthänseende avviker från den 60 centimeter breda golvdiskmaskinen, kan klassas som små. Det mest sålda alternativet till denna s.k. standarddiskmaskin är en något smalare golvdiskmaskin med en bredd på 45 centimeter. I övrigt har denna slimmade diskmaskin samma ytmått som standardmaskinen. Denna smala golvdiskmaskin rymmer uppemot tio kuvert standarddisk. Maskinen går snabbare att fylla och lämpar sig således väl för mindre familjehushåll.

Bänkdiskmaskinen bra för mindre kök

Ett ännu mindre alternativ till standarddiskmaskinen återfinns i den s.k. bänkdiskmaskinen. Denna helt fristående modell kan placeras på bänkskivan eller byggas in i bänk- och högskåp. Maskinen rymmer i regel runt fem standardkuvert och gör rent disken på imponerande 30 till 40 minuter. Således kan man diska större mängder i omgångar. Till bänkdiskmaskinens akilleshälar hör emellertid det faktum att maskinen inte kan svälja större grytor eller ugnsformar. Torkeffekten hos bänkdiskmaskiner brukar också vara medelmåttig (liksom ibland även diskeffekten) jämfört med golvmodeller, som är utrustade med fullgoda torkelement. Bänkdiskmaskinen lämpar sig i första hand för följande kundgrupper/bostadstyper:

  • Singelhushåll som hyr sina bostäder, däribland studenter.
  • Hushåll med pentryn (vanligen med originalinredning från 1950- och 1960-talen, då diskmaskiner inte utgjorde någon standard) utan avsedd plats för diskmaskin.
  • Sommarstugor och fritidshus.
  • Hyresrätter i vilka hyresvärden inte tillåter installation av golvdiskmaskin (såvida lägenheten inte är förberedd för diskmaskinsinstallation).

I övrigt bör betonas att diskmaskiner alltid bör köras fulla. Ett av de vanligaste skälen till höga elräkningar är att man diskar med halvtomma diskmaskiner. I småhushåll finns det således ingen anledning att köpa en stor diskmaskin, ifall man på förhand vet med sig att den kommer att köras tom.

Fördelen med mindre diskmaskiner består i att de går snabbt att fylla.