Förhindra vattenskador med droppskydd

Sponsrade länkar

Droppskyddet är en mycket enkel konstruktion, som syftar till att förbygga vattenskador till följd av läckage i diskmaskiner. Skyddet är särskilt viktigt i lägenhetsbostäder.

Vattendroppe på ruta
Tänk på att droppskydd enbart förebygger mindre läckage (droppar). Skyddet täcker däremot inte större läckor och översvämningar till följd av brustna vattenledningar.

Sponsrade länkar

Den som låter en auktoriserad VVS:are installera diskmaskinen kan räkna med att få ett droppskydd på köpet. I annat fall gäller inte fackmannens ansvarsförsäkring. Även den som väljer att installera diskmaskinen på egen hand kan räkna med att ens egen hemförsäkring inte täcker sådana vattenskador, som uppstått till följd av frånvaro av läckageskydd. Anledningen är enkel – diskmaskiner utan droppskydd anses inte vara fackmannamässigt installerade. Droppskyddet är nämligen en minst lika viktig komponent i diskmaskinsinstallationen som separat avstängningskran. Själva skyddet är en enkel konstruktion bestående av en plastskiva som placeras under diskmaskinen.

Pris på droppskydd i elektronikkedjan

Ett droppskydd kostar sällan mer än ett par hundralappar och kan köpas i butiker såsom Elgiganten och Clas Ohlson. I sällsynta fall delar försäkringsbolagen ut droppskydd till de kunder som bor i lägenhetshushåll. Tänk dock på att droppskyddet måste anpassas till diskmaskinens bredd; antingen 45 eller 60 centimeter. Ett skydd med fel bredd kan – om det upptäcks – leda till en reducerad utbetalning av försäkringspengar, liksom en utdragen tvist med försäkringsbolaget. Tänk även på följande:

  • I de fall du låter installera en diskmaskin i en hyreslägenhet, utan att informera hyresvärden, kan du bli ersättningsskyldig om diskmaskinen skulle förorsaka ett vattenläckage som drabbar intilliggande bostäder. Ett läckageskydd kan således innebära stora besparingar för din privatekonomi.

Nackdelen med droppskydd är emellertid att de enbart fungerar som skydd för mindre läckage. Det gäller alltså att läckaget upptäcks snabbt för att skyddet ska vara effektivt. Läckage till följd av brustna vattenrör eller liknande kan inte hämmas enbart med hjälp av droppskydd.