Minidiskmaskinens användningsområden

Sponsrade länkar

Begreppet minidiskmaskiner är i praktiken helt synonymt med mindre bänkdiskmaskiner som rymmer ett fåtal kuvert. Mindre golvdiskmaskiner ingår inte i denna benämning.

Liten bänkdiskmaskin
Minidiskmaskin av klassisk bänkmodell.

Sponsrade länkar

Begreppet minidiskmaskiner hänför sig till mindre fristående diskmaskiner, som inte byggs in i övrig köksinredning. Dessa modeller – som även kallas för bänkdiskmaskiner – är praktiska i den bemärkelsen att de kan placeras direkt på diskbänken eller bänkskivan i mindre kök och pentryn. Till minidiskmaskinens fördelar hör vidare följande kännetecken:

  • Den snabba disktiden. En bänkdiskmaskin kan rengöra disken på rekordsnabba 30 till 40 minuter. Även större diskmängder kan med fördel diskas i minidiskmaskiner – förutsatt att man diskar i omgångar.
  • Torkförmågan hos minidiskmaskiner är i regel sämre än hos stora dito. Detta hänför sig i första hand till värmeelementets begränsade storlek.
  • Den främsta nackdelen med dessa maskiner är dock att de varken kan svälja ugnsplåtar eller större grytor och kärl. Däremot kan man som regel diska stora mänger tallrikar, glas och assietter med mycket gott resultat.

Utmärkt lösning i säsongsbostäder

Minidiskmaskinen kommer särskilt väl till pass i sommarstugor, singelhushåll, små lägenheter med mindre köksavdelningar och hyresrätter utan förberedelse för diskmaskin. Tänk dock på att även bänkdiskmaskiner måste kopplas in till färskvattenuttag med separat avstängningskran – Boverkets riktlinjer gäller både för golvdiskmaskiner och portabla bänkmodeller. Den som väljer att installera minidiskmaskin på köksbänken i hyresrätter bör även tänka på att fastighetsskötaren inte ansvarar för att reparera eventuella läckage och fel som uppstått på – eller till följd av – den egenhändigt installerade minidiskmaskinen.