Tysta diskmaskiner kan bli ännu tystare

Sponsrade länkar

Ljudnivån hos diskmaskiner mäts i dB och värdena varierar i skrivande stund mellan 40 och 60 dB. Men det finns goda möjligheter att göra en tyst diskmaskin ännu tystare.

Diskmaskin under bänkskiva
Den som väljer att installera sin diskmaskin under en bänkskiva kan räkna med att maskinen blir tystare än ifall den hade installerats direkt under diskbänken.

Sponsrade länkar

Den som efterfrågar en riktigt tyst diskmaskin bör i första hand leta bland klassiska golvmodeller med en bredd på 60 centimeter. Breda golvdiskmaskiner är i regel mycket tystare än bänkdiskmaskiner och smalare golvmodeller, som vanligen är sämre isolerade. De tystaste diskmaskinerna på marknaden – som alla mäter under 40 dB – levereras i skrivande stund från tillverkarna Husqvarna, AEG och Miele. Prislappen på en riktigt tyst diskmaskin från en känd märkestillverkare kan mycket väl uppgå till 10 000 kronor – och då talar vi om en vanlig golvmodell utan integrerad frontlucka.

Ljudnivå – ett starkt försäljningsargument

Vid sidan av disk- och torkeffekt är ljudnivån ett tungt försäljningsargument. Tillverkare, som lyckats sänka judnivån till under 40 dB, kan således räkna med att få ett kraftigt prispåslag på sina modeller. Anledningen till att ljudnivån spelar så stor roll idag är att moderna hemmiljöer kännetecknas av öppna planlösningar – en högljudd diskmaskin skulle då störa tillvaron inte bara i köket, utan i stora delar av bostaden.

Sänk ljudnivån genom medveten installation

Du som är i behov av extremt tyst diskmaskin bör – om möjligt – provköra den i butiken. Även riktigt tysta diskmaskiner kan låta mycket när de tar in och pumpar ut vatten. De av tillverkarna redovisade ljudnivåerna baserar sig nämligen inte på dessa moment i diskningsprocessen.

Som diskmaskinsägare kan man även göra din befintliga diskmaskin ännu tystare och på så sätt spara pengar. Tänk på följande:

  • Den som installerar sin diskmaskin under en bänkskiva kan räkna med att ljudnivån sänks en aning jämfört med om maskinen installeras under diskbänken, som lättare förstärker vibrationerna från diskmaskinen.
  • Tilläggsisolera gärna diskmaskinen genom att plocka bort ytterplåten och applicera isolering (t.ex. bitumenmatta) på diskmaskinshöljet. Tänk dock på att isoleringen inte får blockera luftväxlingen, som pumpmotorn behöver för att inte överhettas.

Den som är beredd att själv isolera sin diskmaskin kan räkna med att sänka ljudnivån rejält. Tänk dock på att garantin sällan täcker skador på diskmaskiner som utsatts för så stora ingrepp. Tänk därför efter noga innan du väljer att tilläggsisolera en ny diskmaskin med kvarvarande garantitid.