Metoder för att undvika vattensamlingar i diskmaskin

Sponsrade länkar

Ett vanligt problem med diskmaskiner är att en viss mängd disk- och sköljvatten stannar kvar i diskmaskinen efter avslutad disk. Problemet kan ha olika ursprung.

Ren disk i diskmaskin
Diskmaskiner diskar rent i början av sin karriär, men efter ett tag får man tyvärr räkna med beläggningar på glas och porslin.

Sponsrade länkar

Den vanligaste orsaken till s.k. utflödesproblem i diskmaskiner är smutsiga bottenfilter och beläggningar i utloppsrören under vasken. I de fall avståndet är långt mellan avloppsslangens fäste vid vasken och anslutningspunkten vid diskmaskinen, finns det risk att smuts- och fettklumpar stannar kvar i utloppsröret. Ju längre rör, desto hårdare måste nämligen pumpen arbeta för att bli av med restvattnet.

Förebyggande åtgärder mot att vattnet stannar kvar

Följande vanliga åtgärder bör vidtas ifall man har kvarvarande vatten i maskinen (efter avslutad disk):

  • Rensa diskmaskinens bottenfilter och kontrollera att det inte bildats fettklumpar under själva filtret. Tänk även på att rengöra filtret med diskborste under rinnande vattenkran. Ifall koppar och glas har sandliknande avlagringar på bottnen, är detta ett tecken på att filteranordningen bör rensas.
  • Kolla ifall diskmaskinens utloppsslang ligger rakt – ifall den har veck bör man rätta till dessa. I annat fall riskerar man inte bara att vattnet stannar kvar i maskinen, utan även att pumpen går sönder till följd av överansträngning.

I syfte att skona pumpen från överansträngning – och förlänga dess livslängd ytterligare – bör man regelbundet utföra förebyggande rengöringar av filtren. Tänk även på att avkalka maskinen regelbundet – förslagsvis med citronsyra – och köra den tom minst en gång i månaden (gäller maskiner som används regelbundet och körs minst en gång om dagen).