Restaurangdiskmaskin

Sponsrade länkar

Moderna diskmaskiner för storköks- och restaurangändamål återvinner vattnet i högre grad än tidigare – ett faktum som gör att restauranger, som investerar i en ny diskmaskin, kan sänka sin vattenförbrukning med uppemot 50 procent.

Tunneldiskmaskin
Restaurangdiskmaskin av s.k. tunneltyp. Denna maskintyp återvinner vattnet efter sköljningarna, vilket bidrar till en sällsynt låg vattenförbrukning per diskat kuvert.

Sponsrade länkar

För tio år sedan utarbetade man diskmaskiner för kommersiellt bruk med mottot att de skulle diska så snabbt som möjligt. Numera har fokus flyttat från snabbhet till vattenekonomi. Moderna restaurangdiskmaskiner återvinner t.ex. sköljvattnet, vilket leder till enorma vattenbesparingar. Nya restaurangmaskiner är dessutom ofta konstruerade med separata disktankar för skölj- och diskvatten, som byts ut och återvinns. Övriga kännetecken för kommersiella diskmaskiner:

  • Diskmedlet förvaras i dunkar med slang under själva maskinen. I takt med att vattnet byts ut, tar maskinen själv in önskad mängd diskmedel.
  • Bullernivån hos restaurangdiskmaskiner – och s.k. tunneldiskmaskiner – är betydligt högre än hos vanliga hushållsdiskmaskiner.
  • Ugnsformar och grytor måste i regel sköljas av ordentligt för att de ska kunna bli rena på tre minuter i en restaurangdiskmaskin.
  • Torkningsfunktionen i restaurangdiskmaskiner är sämre än hos motsvarande standardmodeller. Själva torkeffekten är inte undermålig, men diskprogrammen sparar ofta in på torktiden (som inte pågår aktivt i mer än ca 30 sekunder!).
  • En restaurangdiskmaskin sväljer i regel mellan fem och sju kuvert per platta. Den genomsnittliga disktiden uppgår till tre minuter.
Diskmaskin för storkök
Diskmaskin för storkök – denna modell är väl lämpad för medelstora restauranger och klarar av att diska och torka uppemot tre kuvert i minuten.

Begagnade restaurangdiskmaskiner på Blocket

Den som vill komma över en riktigt billig restaurangdiskmaskin, kan sovra bland konkursutförsäljningar på Blocket. Räkna dock med att det råder stenhård konkurrens om de billiga diskmaskinerna; priserna kan rent av gå upp i efterhand.

En effektiv restaurangdiskmaskin förmår diska flera kuvert i minuten.