Svarta och rostfria diskmaskiner upplevs som passé

Sponsrade länkar

Svarta diskmaskiner kan användas för att skapa harmoni i ett kök med mörka köksluckor och bänkskivor. Utbudet av svarta diskmaskinsmodeller är dock begränsat.

Svarta vitvaror
Eleganta vitvaror i svart och rostfritt – dessa förknippas idag med lyxinredning från 1990-talet.

Sponsrade länkar

En svart diskmaskin är inte förbunden med några praktiska fördelar jämfört med vita standardmaskiner – förutom möjligen det långsökta faktum att repor på frontpanelen inte syns lika tydligt. Den som väljer att förse sitt kök med en svart diskmaskin handlar således enbart utifrån designrelaterade preferenser. Svarta vitvaror bidrar till ett samlat helhetsintryck i ett mörkt kök med svartpolerade skåp.

Dåligt utbud av svarta diskmaskiner

Utbudet av svarta diskmaskiner är minimalt på den svenska diskmaskinsmarknaden. För några årtionden sedan var utbudet emellertid betydligt större, men idag har svarta och rostfria vitvaror fått ta ett steg tillbaka till förmån för integrerade modeller som möjliggör totalanpassning till skåpluckorna i övrigt. Den som väljer en integrerad diskmaskin kan enkelt harmonisera färgvalet med övrig inredning. Då blir svarta standardmodeller genast mindre attraktiva. Svarta diskmaskiner fungerar idag som nödlösningar och reservalternativ i följande sammanhang:

  • I sådana situationer när det – av olika anledningar – inte går att bygga in en helintegrerad modell. Oftast med anledning av att köksluckorna är specialtillverkade och därmed inte kompatibla med diskmaskinens front.
  • I mindre kök i svart färgton utan möjlighet att installera golvdiskmaskin. Då blir en svart bordsdiskmaskin istället ett passande alternativ.

Priset på svarta diskmaskiner är i regel högre än för vita standardmodeller. Det skrala utbudet gör att kampen om konkurrenterna blir extra påtaglig i prissättningen.