Bygg in diskmaskinen under bänkskivan – för lägsta ljudnivå

Sponsrade länkar

En inbyggnadsdiskmaskin är inte riktigt synonymt med en integrerad diskmaskin, då den är inbyggd i köksinredningen utan att vara designmässigt anpassad till densamma.

Inbyggd diskmaskin i kök
Bilden föreställer en diskmaskin som dels är inbyggd under bänkskivan, dels designmässigt anpassad (integrerad) med köket tack vare en frontlucka av trä.

Sponsrade länkar

En inbyggnadsdiskmaskin ska inte förväxlas med en integrerad diskmaskin, som är både inbyggd och integrerad med övrig köksinredning. En inbyggnadsdiskmaskin är – som namnet antyder – bara inbyggd i den övriga köksutrustningen. Designen kan vara helt fristående och således inte kopplad till köket i övrigt. Det vanligaste kännetecknet för inbyggda diskmaskiner är att de saknar en designad plastskiva på ovansidan – maskinen ska nämligen byggas in under bänkskivan. I Sverige säljs de flesta golvdiskmaskinerna för inbyggnad, då svenska standardkök är försedda med ett på förhand avsatt utrymme för diskmaskinen.

Fristående golvdiskmaskiner ovanliga

Fristående golvdiskmaskiner utgör motsatsen till inbyggnadsdiskmaskiner. Dessa placeras fristående utan att byggas in under bänkskivan, ungefär som tvättmaskinen i badrummet. På den europeiska kontinenten är det vanligare med fritt stående diskmaskiner, medan vi i Sverige föredrar att bygga in dem. Den enda skillnaden består – som framgår ovan – i att inbyggnadsmaskinerna är försedda med en bordsliknande ovansida där inbyggnadsmaskinerna enbart har ett lager isolering.

Högre ljudnivå på fristående modeller

Diskmaskiner som står fritt har en högre ljudnivå än inbyggda diskmaskiner, trots att det i övrigt rör sig om samma modell. De intilliggande skåpen – liksom bänkskivan – fungerar nämligen som tilläggsisolering. Prismässigt är det emellertid ingen större skillnad – inbyggnadsmodellerna är till och med något billigare i inköp än maskiner med ovanskiva, då skivan kostar några extra kronor att tillverka.